Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри вчера две нови продажби

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри вчера две нови продажби
Коментари Харесай

САЩ ще продадат оръжие на Тайван за 425 млн. долара

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри през вчерашния ден две нови продажби на оръжия за Тайван, които сигурно ще провокират неспокойствие у Китай, съобщи Асошиейтед прес.

Държавният департамент съобщи, че е одобрил продажби на аварийни елементи за самолети на стойност над 425 милиона $. Те са предопределени за изтребителите Ф-16 и транспортните самолети Ц-130 в тайванския боен флот, а и за други оръжейни системи, доставени от Съединени американски щати. Одобреното предложение включва съществени аварийни елементи на стойност 330 милиона $ и ексцентрично съоръжение, което коства 98 милиона $, дружно със съответните спомагателни елементи и логистика.

Продажбите бяха оповестени единствено седмици откакто американският президент Джо Байдън беседва с китайския си сътрудник Си Цзинпин в Индонезия, а фокусът беше все по-агресивното държание на Китай по отношение на Тайван, отбелязва АП.

Китай гледа на Тайван като на своя дезертирала провинция и се е зарекъл да сплоти континентален Китай и Тайван със мощ, в случай че е належащо, показва АП.  Досега Пекин изрично е осъждал утвърдените от Вашингтон продажби на американско оръжие на Тайван като нарушаване от страна на Вашингтон на правилото за " един Китай ". Очаква се Пекин да реагира по сходен метод и на вчерашното изказване.

Въпреки това американската администрация при разнообразни президенти и от двете политически партии е заявявала, че американските връзки с Тайван се ръководят от Закона за връзките с Тайван, който разрешава продажбата на военно съоръжение на острова за отбрана против евентуални закани от Китай.

“Тази препоръчана продажба обслужва държавните и икономическите ползи и ползите, свързани със сигурността на Съединени американски щати, като поддържа продължаващите старания на получателя да поддържа надеждна отбранителна дарба “, сподели Държавният департамент по отношение на последните утвърдени продажби.

  “Предложената продажба ще помогне за подобряването на сигурността на получателя, както за поддържането на политическата непоклатимост, военния баланс и икономическия прогрес в района “, се споделя в изказването.

В документа се прибавя, че това  " ще способства и за поддържането на военновъздушните сили на получателя “, повишавайки способността му да посреща настоящи и бъдещи закани, като в същото време обезпечава отбранителни и транспортни качества от решаващо значение за районната сигурност “, посочи Държавният департамент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР